Meest nuttige specerijen voor bakken

Wist je dat specerijen niet alleen benut voor Indische curries, maar ook voor het bakken?

Volg onze tips om optimaal van uw specerijen te genieten: voorgemalen specerijen zijn handig, maar hun smaak vervliegt snel. Label ze met de aankoopdatum, bewaar ze op een koele, droge plaats en gebruik ze binnen 12 maanden. Koop anders hele specerijen en maal ze zelf in een koffiemolen die alleen voor dit doel wordt gebruikt. (P.S.: Veel van deze specerijen zijn ook lekker in hartige gerechten).

Kaneel

Nederlanders zijn dol op kaneel en gebruiken het veelvuldig in favorieten als appelkoekjes, kleverige broodjes en pompoentaart. De meeste kaneel die in dit land wordt verkocht is eigenlijk cassia, niet de echte Ceylon kaneel (afgebeeld en ook bekend als canela). Beide zijn de gedroogde bast van tropische groenblijvende bomen, maar de brutalere, pittigere cassia is goedkoper te verwerken. 

Tip: Natural Spices kaneelstokjes 

Nootmuskaat

Nootmuskaat is een hard en krachtig, bruin zaad van een tropische boom. Het wordt vaak gebruikt in hartige gerechten op basis van zuivel, zoals quiche en spinaziecrème, of in zoetigheden zoals kruidige cake. We hebben vers met voorgemalen vergeleken en kwamen tot de conclusie dat in gerechten waarin nootmuskaat de enige specerij is, het belangrijk is om het zelf te malen (we gebruiken graag een rasp). Maar in gerechten met veel specerijen is voorgemalen nootmuskaat prima.

Foelie

Gemalen foelie smaakt naar een scherpere nootmuskaat (en dat wil wat zeggen), en met een goede reden: het is gemaakt van het vliesje, of arillus, dat het nootmuskaatzaad in de vrucht omgeeft. Gedroogde, hele foelie komt in “bladen”, maar de gemalen vorm is gebruikelijker. We hebben foelie tegen nootmuskaat afgewogen en ontdekten dat je de ene kunt vervangen door de andere door de helft minder foelie te gebruiken dan nootmuskaat, of twee keer zoveel nootmuskaat in recepten waarin foelie wordt gebruikt.

Uitgelicht: Gemalen foelie kopen online bij Natural Spices

Piment

Piment smaakt naar een combinatie van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, vandaar de naam. Gemalen piment wordt gebruikt in zoetigheden als mincemeat pie en peperkoek, en het is een kenmerk van de Caribische keuken en jerk seasoning. In de proefkeuken koken (of “bloeien”) we soms gemalen piment in boter en voegen de gekruide boter dan toe aan deeg of beslag; deze techniek brengt de smaak van het kruid naar boven.

Kruidnagel

Scherpe, peperige kruidnagels zijn de gedroogde, ongeopende knoppen van een Indonesische boom. Ze lijken op spijkers – het woord “kruidnagel” komt zelfs van het Latijnse woord voor spijker, clavus. Gemalen kruidnagels zijn krachtig, dus de proefkeuken gebruikt ze spaarzaam in baksels. Voeg hele kruidnagels toe aan het pocheervocht voor fruit, of gebruik ze voor het op smaak brengen van bouillons en om de hammen te versieren.

Steranijs

Zoals de naam al zegt, zijn deze peulen stervormig en smaken ze naar anijs. De warme, zoethoutachtige smaak van steranijs doet het goed in zowel zoete als hartige gerechten (Aziatische marinades, custards). Het is een essentieel bestanddeel van vijfkruidenpoeder. Probeer eens suikersiroop op smaak te brengen met hele peulen en besprenkel de siroop over citrusvruchten.

Kardemom

De geurige kardemom komt voor in groene of zwarte peulen, die elk vele kleine zaadjes bevatten. De zaden van de meer gebruikelijke groene peulen worden gebruikt in veel Scandinavische baksels, Indiase zoetigheden en chai thee. Hoewel de hele peul kan worden geroosterd en gemalen of gepekeld, bevinden de meeste aromatische aroma’s zich in de zaden. De smaak blijft niet hangen, dus koop hele peulen en verwijder en maal de zaden, indien nodig.

Gemalen gember

Ja, gemalen gember komt van de gedroogde verse wortel, maar vervang het ene niet door het andere. Ze smaken verschillend (vers is bloemiger, droog is pittiger), werken anders bij het bakken (vers is vochtiger), plus vers is minder krachtig. In de proefkeuken vervangen we gemalen gember wel eens door vers geraspte, bijvoorbeeld om peperkoek te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.