Hoe gaat sous vide koken in zijn werk?

De naam sous vide koken klinkt misschien niet zo bekend. Toch is het een eenvoudige manier van koken die jij ook als thuiskok gemakkelijk onder de knie kunt krijgen. Je hebt er alleen een aantal benodigdheden voor nodig en je moet weten op welke temperatuur je je eten wilt garen. De apparaten zorgen er namelijk voor dat je eten op een constante manier wordt gegaard. Vervolgens heb jij er zelf geen omkijken meer naar. Bij sous vide koken doe je je maaltijd in het sous vide apparaat. Deze stel je in op de juiste temperatuur zodat je eten goed gaar wordt. Meestal ligt de temperatuur hierbij rond de 95 graden.

 

Benodigdheden voor sous vide koken

Naast het sous vide apparaat heb je nog een paar andere benodigdheden nodig om het sous vide koken succesvol te laten verlopen. Je kunt je maaltijd namelijk niet zomaar in het sous vide apparaat laten garen. Dat doe je in een vacuümzak zodat je daar zelf ook kruiden in kunt doen voor een lekkere smaak. Het is belangrijk om er op te letten dat de vacuümzakken van goede kwaliteit zijn want ze moeten echt goed dicht blijven zitten. Anders kan het zijn dat er water bij komt en dat komt de kwaliteit van het gerecht niet ten goede. Een aandachtspunt dus!

 

Andere handige essentials

Zodra je bovenste benodigdheden hebt gescoord, heb je de basisproducten binnen. Wil je een master worden in sous vide koken? Dan kom je er al snel achter dat er nog wat andere accessoires handig zijn om te gebruiken. Zodra je voor meerdere gasten tegelijkertijd gaat koken is een sous vide bak namelijk onmisbaar. Hierdoor heb je meer plek om verschillende vacuümzakken tegelijkertijd te laten garen. Een andere essential zijn thermische isolatie ballen die je in je sous vide apparaat kunt dompelen. Deze zorgen ervoor dat het apparaat de warmte langer vasthoudt en er minder water wordt verdampt.

 

Veiligheid en sous vide

Plastic zakken en warmte, dat kan toch nooit goed gaan denk je misschien. Er wordt vaak gedacht dat sous vide koken schadelijk kan zijn omdat je je eten gaar kookt in een plastic zak. Toch is dit niet waar, alleen je moet er wel opletten van welk materiaal de vacuümzakken zijn gemaakt. Let erop dat ze zijn gemaakt van HDPE of LDPE. Deze twee plastics zijn te recyclen en zijn ook niet schadelijk voor de gezondheid. Sous vide koken is dus veilig mits je de juiste vacuümzakken gebruikt om je eten in te bereiden. Wist je dat het bovendien erg gezond is? Er blijven namelijk juist meer voedingsstoffen in je eten zitten. Dit komt omdat er bij sous vide koken over het algemeen op een lagere temperatuur wordt gekookt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.